Sunday, November 9, 2008

Kaip parašyti gerą motyvacinį laišką?

Kaip parašyti gerą motyvacinį laišką?

Didelė darbų kaita skatina atidžiau patyrinėti savęs "pateikimo" formas. Svarbiausios jų - gyvenimo aprašymas (CV) bei motyvacinis laiškas. Tai gali būti jūsų bilietas į naują darbą arba į naujas darbo paieškas. Viskas priklauso nuo sugebėjimo tinkamai prisistatyti.

Darbo paieškos portalas cvmarket.lt organizavo geriausio motyvacinio laiško konkursą, kurio metu sulaukta apie pusšimčio laiškų. Juos įvertinti bei nustatyti laimėtojus padėjo personalo atrankos bendrovė "Noriu darbo" bei „Grafton recruitment" specialistai. Jie sutiko pasidalinti savo pastabomis konkurso dalyviams bei išduoti paslaptį, kaip sukurti "parduodantį" motyvacinį laišką.

Personalo atrankos specialistai skaito motyvacinius laiškus

Kas mano, kad motyvacinis laiškas - tuščias laiko gaišimas, labai klysta. „Motyvacinius laiškus personalo specialistai tikrai skaito, - tikina „Noriu personalo sprendimų grupė“ Vilniaus padalinio vadovė Ramunė Rūgytė. - Net jei darbo pasiūlos skelbime nėra nurodymo kartu su CV siųsti motyvacinį laišką, rekomenduotina jį pridėti. Tai gera galimybė savo kandidatūrą padaryti labiau matomą".

Pasak "Grafton recruitment" Lietuvos padalinio vadovės Dianos Mečanecaitės, rašant motyvacinį laišką būtina atsižvelgti į atranką vykdančių specialistų iškeltus reikalavimus ir gerbti jų laiką. Laiškas neturi būti ilgas, kandidato motyvacija turėtų būti išdėstyta glaustai. Svarbiausia - pagrįsti savo susidomėjimą siūloma pozicija ir įmone.

Svarbiausias gero motyvacinio laiško bruožas – individualumas

Abi personalo atrankų specialistės prisipažįsta, jog dažnai tenka skaityti šabloniškomis frazėmis „padabintus" kreipimosi laiškus. Ne viename laiške matytos geriausios asmeninėmis savybės bei pažadai vargu ar darbdaviui padarys įspūdį. „Žinoma, šiuo klausimu daug lengviau kandidatui, turinčiam būsimam darbui reikiamos patirties. Kita vertus, tokiam žmogui atsiranda didelė tikimybė sulaukti kvietimo į pokalbį ir be motyvacinio laiško. O kandidatas, neatitinkantis keleto atrankos kriterijų, tačiau parengęs išsiskiriantį laišką, labai padidina savo šansus patekti į tolesnį atrankos etapą. Išskirtinės detalės gali būti, pavyzdžiui, naudingi įgūdžiai, įgyti atliekant ne tiesiogiai su darbu susijusią veiklą. O individualiai gilinamos tam tikros srities žinios gali nustelbti net švietimo įstaigų diplomų sąrašą." - teigia R. Rūgytė.

„Gerame motyvaciniame laiške reikėtų vengti abstrakčių, šabloniškų frazių. Pavyzdžiui, „Jūsų įmonės veikla mane itin domina“ arba “Neabejoju, kad mano asmeninės savybės, tokios kaip... gali būti sėkmingai panaudotos Jūsų kompanijoje, siekiant jos tikslų įgyvendinimo". Svarbu - dėstyti konkrečiai - įvardinti įmonę, vietoj bendrinių įvardžių vartoti tikrinius daiktavardžius. Užuot teigus „Manau, kad atitinku Jūsų keliamus reikalavimus“, reikėtų nurodyti, kodėl ir kokius reikalavimus atitinka kandidatas", - teigia D. Mečanecaitė.

Dažniausios klaidos - gramatinės ir stiliaus

Abi specialistės pastebi, jog dažniausiai pasitaikančios ir labiausiai pastebimos yra gramatinės ir stiliaus klaidos. Labai svarbu - jų išvengti. „Jūs juk nenorėtumėte samdyti biuro darbuotojo, su klaidomis ruošiančio pasiūlymus klientams?" - retoriškai klausia R. Rūgytė. Raštingumo svarbą patvirtina ir D. Mečanecaitė: „Gyvenimo aprašymas ir motyvacinis laiškas turi būti pateikti ta pačia kalba, kaip ir darbo skelbimas".

Įspūdingo motyvacinio laiško pavyzdys

Kad motyvacinio laiško formuluotė būtų visiškai aiški, pateikiame vieną iš geriausius ivertinimus „CV Market" organizuotame konkurse gavusių motyvacinių laiškų. Šis laiškas, pasak autoriaus, prieš porą metų buvo skirtas įmonei, dirbančiai reklamos ir viešųjų ryšių srityje, “Tekstų kūrėjo" pozicijai užimti.

Kodėl mechanikos inžinierius? Kodėl apskritai inžinierius? Žmogus, nenorėjęs (ar pabūgęs) lavintis filologijos, žurnalistikos ar rinkodaros srityje ir vietoj to pasirinkęs Kauno Technologijos Universiteto Tarptautinių Studijų Centro eksporto inžinerijos programą?

Tiesa, ji pabaigta labai sėkmingai, patenkant tarp dviejų šimtų geriausiųjų visoje Lietuvoje. Nežinau, už kokius nuopelnus aš esu tas išrinktasis, bet tikiuosi, tai susiję su mano savijauta, emocijų, jausmų ir prieštaravimų kolekcija.

Aš visuomet domėjausi technologijomis ir procesais. Kaip atskiri sistemos elementai sąveikauja tarpusavyje ir įvykdo norimą paskirtį. Visuomet siekiu suprasti ir sudaryti struktūrą bet kuriam procesui, nesvarbu, ar jis apibūdina variklio veleno darbą, ar naujo produkto kūrimą ar bendravimą tarp žmonių; aiški ir suprantama struktūra leidžia nuspėti ir valdyti.

Galimybė suvaldyti iš pirmo žvilgsnio nesuvaldomą užduotį mane žavi labiausiai.

Žinios, kurias įgijau studijuodamas KTU ir ypač metai, praleisti Švedijos Linčiopingo Universitete (pagal studijų mainų programą) iš esmės praplėtė mano akiratį. Įvairovė, tarpkultūriniai skirtumai, skirtingi mokymo ir mokymosi metodai ir naujas, aiškesnis požiūris į daugelį dalykų – visa tai parsivežiau su savimi, grįžęs iš studijų mainų programos.

Mechanika ir apskritai technologija man dabar yra ne tik mašinų nagrinėjimas ir kūrimas; tai yra daugiau sugebėjimas suprasti ir įsigilinti į procesą, surasti jo trūkumus ir siekti naujų sprendimų.

Kodėl inžinierius? Todėl, kad netradicinės, originalios mintys raidžių pavidalu gimsta būtent žmogui iš kitos aplinkos – tikinčiam savimi, nesuvaržytam profesinių rėmų ir siekiančiam iššūkių.

Pagarbiai,

A. M.

No comments:

Post a Comment